Kirjoitin aiheesta 4.11.2016 Uuden Suomen blogipalveluun. (tekstissä mainitut kuvat nähtävissä siellä!)
http://nyholm.puheenvuoro.uusisuomi.fi/225526-herttoniemen-uimahalli
Herttoniemeen on lupailtu uimahallia kymmeniä vuosia. Asia ei ole edennyt, mutta nyt hanke saattaa nähdä valoa tunnelin päässä. Kaupunki suunnittelee parhaillaan rakentavansa asuntoja Herttoniemen teollisuusalueelle, Herttoniemen metroaseman läheisyyteen. Suunnittelualueeseen sisältyy myös kaupungin omistama tontti, joka soveltuisi hyvin uimahallille. Se olisi myös alueelle tarpeellinen julkinen tila.
JULKINEN TILA
Herttoniemen metroaseman läheisyydessä on huutava pula julkisista tiloista. Nyt suunnitelmissa olevat Herttoniemen kirjaston ja nuorisotilan sekä Herttoniemenrannan nuorisotilan muutto tarkoittaa palveluiden sijoittamista kaupungin omistamista tiloista yksityisiin. Vain koska ei ole omia tiloja tarjota tilalle. Siirto on taloudellisesti tyhmä sillä tilat pienenevät ja vuokra suurenee. Nyt muuton osoite on Megahertsin laajeneva kauppakeskus. Se voisi yhtä hyvin olla kaupungin oma uudisrakennus aivan vieressä. Julkiset palvelut sopivat keskenään yhteen ja uimahalli on tarpeeksi iso hanke saadakseen oman rakennuksensa.
UIMAHALLI
Kaupungin järjestäessä tietyn palvelun alueelle tarvitsee se tietyn asukaspohjan, eli laskennallisen minimimäärän käyttäjiä. Uimahalleilla tämä asukaspohjan vaatimus on ollut 40 000 asukasta. Herttoniemen ja sen lähialueilla tämä määrä täyttyy helposti. Pelkästään uusi viereen suunniteltu asuinalue tuo 3000 asukasta lisää ja Herttoniemen, Tammisalon ja Laajasalon alue on yhdessä reilusti yli 50 000 asukasta.
HISTORIA
Herttoniemeen on osoitettu aiemmin uimahalli ja varattu sille tontti Herttoniemen kartanon viereen, Linnanrakentajantien ja Abraham Wetterin tien risteykseen. Tätä uimahallille varattua tonttia on aikojen saatossa pienennetty ja nyt se on vaatimaton sijaintiinsa nähden. Kun kaupunki varasi tontin, päätti se myös toteuttaa hankkeen, mutta hallinnollinen kiemura hautasi aatokset. Nimittäin Herttoniemen uimahalli yhdistettiin hallinnollisesti Vuosaaren Urheilutalo Oy:lle, joka rahat saadessaan päätti priorisoida Vuosaaren uimahallin peruskorjauksen Herttoniemen uimahallin sijaan.
TOTEUTUS
Herttoniemen uimahalli tulee suunnitella palvelemaan laajaa aluetta ja mahdollistamaan useita julkisia palveluita. Paitsi että se toisi palveluita välittömässä läheisyydessä oleville 3000 uudelle asukkaalle (joille ei ole osoitettu _yhtään_ mitään) on se lyhyen sillan päässä Herttoniemestä ja tien poikki Herttoniemenrannasta ja liikenteellisesti otollisessa paikassa Roihuvuorelle, Tammisalolle ja Laajasalolle.
Uimahallin sijaitessa metroaseman läheisyydessä vähentäisi se kuormitusta nykyisiltä Itäkeskuksen, Vuosaaren ja Kontulan uimahalleilta. Uimahalleja käytetään paljon ja ne ovat ruuhkaisia.
Lisäksi toivoisin itse uusien uimahallien erikoistuvan ja erottuvan toisistaan temaattisesti. Uimahallit jotka ovat joukkoliikenteen solmukohdissa ovat tällaiseen soveltuvia. Muiden metronvarren uimahallien ollessa yleisuimahalleja voisi Herttoniemen uimahallin kohdistaa lapsiperheille. Jokaisen uimahallin tulee jatkossakin mahdollistaa yleisen kuntouimisen 50 metrin altaalla, mutta oheisaltaat yms. voisi miettiä tietyllä teemalla.
Ensimmäinen askel kohti Herttoniemen uimahallia on mahdollistaa kaavassa sen rakentaminen. Kaupungin omistaessa tontin on päätös asiasta helppo. Kaavan mahdollistaessa uimahallin on aika metsästää varat hankkeelle. Sitten uimapukuostoksille.