Helsingin johtaville päättäjille ehdotetaan jättipalkkoja

Helsingin kaupunginvaltuusto kokoontuu keskiviikkona ensimmäistä kertaa tänä vuonna. Asialistalla on muun muassa johtavien luottamushenkilöiden palkkojen määrittely. Asia liittyy Helsingin johtamisuudistukseen, joka sisältää toimialamallin lisäksi ns. pormestarimallin. Pormestarimallissa kaupunginhallituksen puheenjohtajasta tulee ’pormestari’ ja tulevien neljän suuren lautakunnan puheenjohtajista ’apulaispormestareita’.

Pormestarin palkaksi esitetään 14 000 euroa kuussa ja apulaispormestareille 10 000 euroa kuussa. Palkkaan sisältyy autoetu. Palkan lisäksi maksetaan näille henkilöille myös kokouksista saatavat palkkiot, jotka ovat yhteensä noin 2500 euroa kuussa. Kuntalaki estää eväämästä kokouksista saatavat palkkiot, vaikka ne kuuluisivat työnkuvaan. Esimerkiksi Tampereella pormestareiden ja apulaispormestareiden palkka sisältää kokouspalkkiot – käytäntö, joka on muuttumassa koska se ei vastaa kuntalain nykytulkintaa.
Apulaispormestareiden tehtävä on vielä vähän hakusessa (enemmän kuin pormestarin, joka seuraa suoremmin kaupunginjohtajan nykyistä roolia), mutta kuten pormestarilla on heidän pääasiallinen työ puheenjohtaa kokouksia; Pormestari kaupunginhallituksen puheenjohtajana ja apulaispormestarit omien lautakuntien puheenjohtajina. Tarkasteltaessa palkkaa voi siis laskea surutta mukaan palkan lisäksi n. 2500 euroa kokouspalkkioita kuukaudessa, joka nostaa kokonaispalkan n. 16 500 euroon kuukaudessa pormestarille ja 12 500 euroa kuukaudessa apulaispormestarille. Palkka on huikea. Verrattaessa Suomessa eniten valtaa, ja suurinta vastuuta, käyttävään pääministeriin on pormestarin peruspalkka, ilman kokouspalkkioita, yli 3000 euroa suurempi. Erotus palkkojen välillä on kätilön kokonainen kuukausipalkka.

Esitimme johtamisen jaostossa, jossa asiaa ensimmäisen kerran käsiteltiin, palkkojen maltillistamista ja autoedun poistamista. Otimme tasoiksi avokätisesti pormestarin suhteen ministerin palkan, joka on noin 9 000 euroa kuussa ja apulaispormestareiden palkan suhteen kansanedustajan palkan, joka on noin 6500 euroa kuussa.

Vastaesitys:

”Pormestarin kokonaispalkka on 14.000 euroa kuukaudessa, sisältäen autoedun.

Kaupunkiympäristön, kasvatuksen ja koulutuksen, kulttuurin ja vapaa-ajan sekä sosiaali- ja terveystoimialan apulaispormestarin kokonaispalkka on 10.000 euroa kuukaudessa, sisältäen autoedun.

Muutetaan kuulumaan seuraavasti:

Pormestarin palkka on 9.000 euroa kuukaudessa, minkä lisäksi pormestarille maksetaan kuntalain nojalla kokouspalkkiot.

Kaupunkiympäristön, kasvatuksen ja koulutuksen, kulttuurin ja vapaa-ajan sekä sosiaali- ja terveystoimialan apulaispormestarin palkka on 6.500 euroa kuukaudessa, minkä lisäksi apulaispormestarille maksetaan kuntalain nojalla kokouspalkkiot.”
Esitys hävisi 7-2. Puolesta äänesti pelkästään esittäjä Veronika Honkasalo ja Harri Lindell (ps?). Vastaan äänestivät Otso Kivekäs (vihr.), Pekka Majuri (kok.), Lasse Männistö (kok.), Osku Pajamäki (sdp), Erkki Perälä (vihr.), Laura Rissanen (kok.) ja Pilvi Torsti (sdp).

Seuraavaksi asia käsiteltiin kaupunginhallituksessa, jossa toistimme esityksen. Kaupunginhallituksessa esitys hävisi 11-3. Puolesta äänesti esittäjät Veronika Honkasalo (vas.) ja Silvia Modig (vas.) sekä Nina Huru (ps.). Vastaan äänesti Kokoomus, Vihreät, SDP ja RKP (Arja Karhuvaara, Otso Kivekäs, Kauko Koskinen, Lasse Männistö, Hannu Oskala, Osku Pajamäki, Marcus Rantala, Tatu Rauhamäki, Pilvi Torsti, Mirka Vainikka ja Sanna Vesikansa).
Palkkojen suuruusluokka on täysin pielessä. Vaikka isompi palkka ei yksityisessä firmassa olisi ongelmallista, koska sen myötä myös yhteiseen pottiin tulisi progressiivisen verotuksen kautta lisää, on erittäin ongelmallista että kaupunki maksaa tällaisia jättipalkkoja. Esityksemme säästäisi Helsingiltä vuosittain 228 tuhatta euroa palkkojen sivukulujen lisäksi. Säästö valtuustokausittain olisi yli miljoona euroa, jolle löytyisi useita kipeästi rahaa tarvitsevia kohteita.

Uusimme esityksen vielä asian lopullisesti päättävässä kaupunginvaltuuston kokouksessa keskiviikkona 18. tammikuuta. Toivottavasti maltti voittaa.

Päivitys: Vastaesityksemme hävisi myös valtuustossa.

Kirjoitus on ilmestynyt 16.1.2017 Uuden Suomen blogipalvelussa.
http://nyholm.puheenvuoro.uusisuomi.fi/229614-helsingin-johtaville-paattajille-ehdotetaan-jattipalkkoja